'Unieke projecten kan je niet kopiëren'

INGEZONDEN - De PSP'92 Nijmegen komt op voor het kleine en het unieke. Ook in het sociale en maatschappelijke veld doet de PSP'92 dat. Het is ons opgevallen dat kleine en voor de stad unieke projecten moeite hebben om door de diverse veranderingen — in jargon heet dat: transities — in het welzijnsveld te overleven. We zagen dat in Dukenburg met de Informatheek. Een hechte groep vrijwilligers heeft vele jaren informatie verstrekt in Dukenburg. De gemeente is hiermee gestopt in het stadscentrum. Zo behield Dukenburg een uniek project. Maar, de transitie was de nekslag voor de Informatheek. Wethouder Frings zag graag dat de Informatheek als project op zou gaan in de Stip Dukenburg. Het resultaat is nu te zien: de Informatheek is weg en de actieve vrijwilligers ook. Het grote heeft het kleine geannexeerd.

Is dat nu iets wat eenmalig voorkomt? Nee. Een ander uniek project in Nijmegen dreigt hetzelfde lot te ondergaan. Al sinds 2001 is Saïd Achouitar bezig met Futsal Chabbab, een activiteit die leefbaarheid en onderwijsondersteuning verbindt met sport. Helaas dreigt nu Futsal Chabbab opgeslokt te worden in de grote broer Tandem. Zo zien we opnieuw dat de transitie kleine en unieke projecten stopzet. Deze zijn alleen niet te kopiëren.

Sent G. Wierda, PSP'92, Nijmegen

gepubliceerd in De Brug, Nijmegen